Ena motorn började brinna!

Det är inte ofta det händer men ibland händer det att verkligheten bjuder på actionthriller likt filmer. Fredagsmorgonen den 28 september 2018 var en skräckfylld stund för passagerarna på SAS-planet mellan Kiruna-Arlanda. Efter de hade varit i luften en stund så såg några passagerare hur ena motorn började brinna, det var fler oroliga minuter innan de fick veta att motorn stängts av och att de kan landa utan problem.

De nödlandade på Luleå flygplats och fick åka med ett annat flyg ett tag därefter. Läs vad några av

resenärerna säger till Aftonbladet om resan. Trots den hemska upplevelsen så var alla resenärer framme i Stockholm innan lunch.

Man kan känna att det är fruktansvärt men faktum är att flygplan är byggda för att klara av sådana situationer. Så länge flygplanet har lyft så kan de flygplan med två motorer flyga med endast ena motorn. De kan också säkert landa med en motor, piloterna är till och med regelbundet tränade för att manövrera med en motor. Två gånger per år genomgår alla piloter en kurs i en simulator där de tränas på att hantera flygning med motorhaveri. Det finns också så kallad “Pre flight check” där man går igenom flygplanet innan varje flygning. Var tredje dag ungefär, genomgår flygplanen “Maintenance check” där en mer grundlig undersökning sker. Och sedan finns där den grundligaste kontrollen som genomförs vart tredje år då flygplanet skruvas isär för kontroll.

Att flyga är utan tvekan ett av de säkraste sätten att resa på, om man ser på statistiken så är det 1 per 3 miljoner flygning som har en allvarlig olycka. Så om man tänker att en person åker med flyg varje dag i 2800 år, då är de med om en olycka. Det låter konstigt men det är 1 per 3 miljoner flygningar. Så trots denna händelse kan vi känna oss säkra i luften.