Inne med privat flygning?

Idag är det väldigt kluvet: Å ena sidan skrivs det mycket om miljöförstöring, att bromsa denna förstöring, hur vi ska bevara och skydda miljön. Å andra sidan har det tillkommit ett privat lyxjetplan som hyrs ut för privata flygningar i Sverige!

Läs mer på

Dagens Industri som har intervjuat Vistajet, ett av de företag som genomför privata flygning över hela världen. Det verkar vara en väldigt lukrativ bransch trots alla varningar om vår miljö och utsläppens stora påverkan. Antingen är det överdrivet med flygplanens utsläpp, att de inte har den stora påverkan på miljön som det ofta sägs, eller så vill inte människor lyssna på varningarna. Det är kanske svårt att ta till sig något som är så komplicerat.

Om man ser på affärsidén som Vistajet presenterar så vill de erbjuda effektiva flyg för kunder, var än i världen det gäller. Vill man flyga från till exempel Kristianstad, Torsby eller Bromma så är alla lika möjliga. Samma sak gäller för landning; Australien, Los Angeles eller Sturup funkar för Vistajet! Deras lättillgänglighet är också konkurrenskraftig. Med en simpel app till Android eller iPhone kan man boka sig ett eget flyg med några knapptryck.

Man får erkänna att det verkligen låter bra. Tänk att slippa köer på flyget, vänta på väskorna, vänta på incheckningen och alla andra väntetider som finns. Även att ha en egen toalett under flygningen är lockande! Men om man tänker på ens eget avtryck på miljön, vad man som privatperson gör för att skydda/skada miljön, då kanske det inte är lika lockande. Visst kan man tåla att trängas och vänta i köerna mot att naturens inte far lika illa, att stå ut med de jobbiga situationerna som är konstanta när man flyger kommersiellt.

Oavsett vad så måste var och en bestämma sig för vad denne tror på och vill göra med den tron.