Luftens Uber för fritidsflyg är här

Uber är ett amerikanskt IT-företag som erbjuder en internetbaserad tjänst i form av en app. Med hjälp av appen i telefonen kan personer beställa och betala taxiresor och samåkningsresor. Den som utför själva taxitjänsten och kör passagerarna är andra (oftast) privatpersoner som är Uber-verifierade förare. Av varje utförd körning tar sedan Uber en provision för resan. Ubers tjänst möjliggör att resenärer kan hitta snabba och billiga taxiresor, och för förarnas del helt enkelt ett sätt att tjäna extra pengar eller kanske rent av försörja sig själva.

Liknande tjänst finns nu för fritidsflyg

Theguardian.com har nyligen publicerat en artikel om en liknande tjänst för fritidsflyg, en tjänst som kallas Wingly. Wingly tjänst påminner mycket med Ubers tjänst, en så kallad tjänst inom delningsekonomi. Skillnaden är Wingly är anpassad för flygbranschen.

Wingly tar privatflyget till massorna

The Guardian beskriver Wingly som en möjlighet för privatpersoner att hitta extremt billiga resor. Man nämner exempel på resor från London till Franska orter för £66 enkel resa. Wingly sammankopplar privata piloter med allmänheten så att de kan dela på kostnaden för flyget. De flesta piloterna flyger små enmotoriga flygplan med plats för två till sex personer.

Många piloter redan anslutna till Wingly

Med hemvist i Frankrike har Wingly nu 3000 piloter från Storbritannien anslutna till tjänsten. Runt om i Europa har man runt 10 000 piloter anslutna. Men trots mängden piloter är tjänsten inte tänkt som en lösning för charter- eller företagsresenärer. Piloterna flyger inte direkt på begäran på så sätt som taxiförare för Uber gör. Majoriteten av piloterna har vanliga jobb och därför får du som passagerare räkna med att det kan ta ett antal dagar att ordna en flygresa. Flygresan kan även ställas in på pilotens begäran oavsett anledning. Det kan röra sig om väderförhållanden eller att pilotens planer helt enkelt har förändrats. Det finns inga planerade rutter utan du följer helt enkelt med på en flygresa.