Nästa steg för lokala flygklubbar i Sverige?

Att vara medlem i en flygklubb i Sverige är inte alls ovanligt bland befolkningen. Att flyga är ett stort intresse och en dröm för många. På flygkubbarna erbjuds ofta pilotutbildning samt möjlighet att låna eller hyra flygplan för flygningar. Hur dessa flygklubbars koncept kommer att se ut i framtiden är det ingen som vet, men kanske det kommer att handla om flygande bilar istället?

Den 6 oktober i år släpptes nyheten om den flygande bilen kallad Hoverbike. Det är start-up bolaget HoverSurf i San Fransisco i USA som är uppfinnarna och tillverkarna av denna flygande bil. Bilen i sig påminner både i teknik och i utseende om en drönare – det vill säga en obemannad luftfarkost. HoverSurf säger att en Hoverbike kan flyga i upp till 40 kilometer i timmen och då en sträcka på hela 13 miles, vilket motsvarar nästan 2,1 mil. Farkosten är utrustad med propellrar och en slags dator som ska göra det lättare för föraren att både landa och starta. Den drivs på batterier och en laddning ska hålla i 25 minuter. Att ladda batteriet fullt igen tar hela 2,5 timmar.

Ingen licens behövs i nuläget

Idag sägs det att det inte krävs någon som helst licens för att få framföra den flygande farkosten men man kan tänka sig att om den blir populär i framtiden så kommer detta krävas för att minska risken för olyckor eller krockar. Om denna licens då kommer att kunna tas på flygklubbar eller ej återstår att se. Däremot finns det andra regler vad gäller flygning med bil som bland annat berör områden den får köras i och inte. Några regler i nuläget är bland annat att den inte får köras nära flygplatser, inte ovanför folkmassor, inte när sikten är dålig och inte heller över städer. De regler som finns för farkosten idag gör alltså användningsområdet begränsat och att ta den till jobbet i storstan är inget alternativ.