Nyheter inom fritidsflyg 2018

Att flyga ett litet plan själv är något som blivit mera populärt med åren. Och numera har heller inte åldern någon betydelse. Det spelar ingen roll om du är pensionär, du kan lära dig flyga ändå. Det är något som Mellansels Flygklubb tagit vara på och där är det många pensionärer som lär sig att flyga. Mellansels Flygklubb ligger utanför Örnsköldsvik och det är en flygklubb med gamla anor. Klubben började med segelflyg men gick senare över till motorflygplan. I dag har klubben ungefär 55 medlemmar, har omkring 20 flygplan och är därmed en av Norrlands största flygklubbar.

Hur är det att ta flygcertifikat som äldre?

Givetvis tar det längre tid att ta flygcertifikat som äldre, det är mycket teoretiska ämnen som ska pluggas in. Det är dessvärre inget som blir lättare med åren, men här i Mellansel satsats det ändå på de äldre och det är mycket populärt. Pensionärerna har ett stort intresse av att lära sig flyga. Många säger att det är en otrolig frihetskänsla och som pensionär finns det även mer tid över att kunna flyga under dagtid. Här anser medlemmarna att ingen är för gammal för att flyga, så länge en flygläkare ger tillstånd finns inga problem.

Västerdalarnas Flygklubb

I Dala-Järna, Vansbro arrangeras sedan 1986 en flygfest. Det är en ideell tillställning som hålls en helg vart tredje år. Under denna helg kan det komma upp till 50 000 besökare. Här kan du se en otrolig flyguppvisning av civila flygare som håller en mycket global hög klass. Denna flyguppvisning står visserligen i fokus under helgens aktiviteter, men hela helgen bjuder på feststämning. Du kan förutom titta på flygshowen även dansa, och i år 2018 har fredagen blivit den viktigaste kvällen, då det bjuds på en enastående show. Med denna fest vill klubben öka intresset för privatflygning och att de som har detta intresse ska kunna samlas och lära känna varandra.