Mängden flygplan är ofantlig. Till varje ändamål har människor tagit fram flyg som fungerar ultimat för just det ändamålet.

De flygplan som resenärer åker i kallas vanligen för passagerarplan och det är de vanligaste flygplanen som flygs idag. Om man ser på de vanligaste av passagerarplan så är det Airbus A320 och Boeing 737 som är de absolut vanligaste. Av Airbus finns där hela 6000 flygplan som flygs runt om i världen varje dag. Boeing har ungefär 7700 i drift. Dessa flygplan kan flyga mellan 100-215 passagerare per flygning och körs vanligen på korta och medellånga flygningar.

De otroligt snabba flygfarkosterna. Det finns olika modeller av just stridsflygplan; torpedflygplan, attackflygplan, bombflygplan, jaktflygplan, spaningsflygplan och multirollflygplan. Alla har sin egen roll i krig och är utformade för att ge ett övertag i olika situationer. Om man ser på jaktflygplanen så är de ofta mindre i storlek och används för att bekämpa andra flyg i luften.

Attackflygplan kan också attackera i luften men är främst för attacker på marken. Spaningsflygplan kallas också för spionplan, just för att de fotar eller söker efter olika signaler med mera. Sverige har en hel del stridsflygplan. Ett exempel är Viggen, Saab 37 Viggen. Det är ett flygplan som används för olika saker i militären, var i bruk från 70- till 90-talet men används ibland vid olika firanden.

De flygplan som vi skickar förnödenheter med till alla krigsdrabbade länder. Man kan också använda dessa flygplan till all sorts frakt och även tankning av andra flyg i luften. Man brukar också kalla dessa flygplan för fraktflygplan. Det finns väldigt många olika modeller av fraktflygplan men exempel är CASA C-295, Airbus A400M och Embraer KC-390. Dessa flygplan är många gånger räddaren i nöden och har en viktig roll i luften.

Det finns många fler typer av flygplan, allt från glidflygplan till de allra största planen som tillverkats.