Swedavia och Göteborg Landvetter Airport

Den 1 april 2010 bildades Swedavia AB, i syfte att skilja på extern affärsverksamhet från nationella LFV:s affärsverksamhet. Sedan dess är det Swedavia som äger och driver alla flygplatser som innan dess drevs av Luftfartsverket (LFV).

Swedavia AB

Swedavia, som ingår i LFV:s basorganisation, har i uppgift att utveckla framtidens flygplatser med målet att göra dem större, mer tillgängliga och modernare. Det ska inte bara bli smidigare att resa; landets flygplatser ska också vara förebilder inom hållbart resande.

Som exempel investeras omkring 3 miljarder svenska kronor i utvecklingen/utbyggnaden av Göteborg Landvetter Airport. Huvudmålet är att öka tillväxten i hela Sverige, samt att öka tillgängligheten för resenärerna. Detta har man bland annat gjort genom att utveckla en gratisapp, som fungerar som en gemensam plattform för företagets 10 olika flygplatser. Med hjälp av appen kan resenärerna hålla koll på din tidtabeller, förseningar, inställda flyg mm.

Göteborg Landvetter Airport

Hösten 2017 togs första spadtaget för Landvetter Airports största expansion någonsin. Målet är att bli framtidens flygplats, med nya namnet Airport City Göteborg. Ombyggnad sker på norra och södra delarna av terminalen, där det bl. a. byggs en gemensam/bättre säkerhetskontroll, ny bagagekällare med utökad röntgenutrustning samt ett miljöcertifierat hotell.

Västsveriges nya port mot omvärlden växer snabbt, mycket tack vare samarbetet med olika aktörer runtomkring Göteborgsregionen. Planen är att integrera olika delar av flygplatsens byggnader i större utsträckning. Bland annat ska det nya hotellets allmänna ytor integreras med den nya, större incheckningshallen som håller på att växa fram.

Hela byggprojektet kretsar kring säkerhet, upplevelse, tillgänglighet och hållbarhet – för första gången någonsin tankade man t.ex. fossilfritt flygbränsle på Göteborg Landvetter Airport för ca ett år sedan. Man hoppas att biobränsle ska bli framtidens enda alternativ, även om tillgången i dagsläget är begränsad.

Fakta om Landvetter Airport

  • Flygbolag: ca 20 reguljära och 10 charter
  • Destinationer: ca 90 (beroende på säsong)
  • Resenärer: ca 6 700 000 (2017)
  • Anställda: ca 4 000
  • Passargerarterminaler: 1
  • Fraktterminaler: 1
  • Uppställningsplatser: 40
  • Gater: 20